Rekryterings tips inför intervjun - uttrycka sina styrkor och svagheter

Rekrytering är ett av Nordh Consulting professionella områden, därför följer vi intressanta artiklar från HBR och just denna artikel kom i vår inkorg under maj månad. Den handlar om vad och hur man kan träna på att uttrycka sig inför en intervju när man ska tala om sina styrkor och svagheter.  Att dela med sig är att bry sig om därför vill vi dela med oss av dessa konkreta tips via artikeln skriven av Joel Schwartzberg nedan och belysa några aspekter som vi också tycker är viktiga som du kan ha nytta av att träna på inför en intervju eller du som chef ska hålla i en intervju.

Hur upplever du att det är att kunna uttrycka och koppla till beteenden som du har på den vanligaste frågan som handlar om dina styrkor och svagheter? Vi vet att för att kunna svara ärligt på dessa krävs reflektion och förberedelse för att tala om de på ett sätt som upplevs äkta.

En kort summering
Ta inte lätt på vanliga intervjufrågor bara för att de är förutsägbara. Att inte vara förberedd kan göra skillnaden mellan att gå vidare.  En fråga som ofta dyker upp: Vilka är dina styrkor och svagheter? Via HBR artikeln ger författaren Joel Schwartzberg tydliga steg för hur man kan beskriva sina styrkor och svagheter tillsammans med ett exempel på hur du kan uttrycka dig som vägledning. Tänk på att vid slutet av intervjun, vad rekryterarna, potentiella kollegor, och chefer du träffat mest av allt vill veta är inte din största styrka och svaghet. De vill veta vem du är som person och hur du kan bidra till verksamheten. "Vilka är dina styrkor och svagheter?" , "Är du den typen av person som kan förbättra teamet och dess arbete, vara ärlig om dina förmågor och dra nytta av möjligheter att förbättra och utvecklas?"

När du övar på dina styrka- och svaghetssvar, kom ihåg dessa påverkansbara faktorer så att dina intervjuare i slutändan ser dig som inte bara summan av dina färdigheter, utan någon de kan lita på - både under intervjun och långt efter.

Tre tips från vår källa HBR via en artikeln skriven av Joel Schwartzberg. Tips som underlättar hur du kan upplevas mer äkta med de ord som beskriver ett beteende kopplat till en handling.

Vissa frågor dyker upp gång på gång i anställningsintervjuer. Överst på listan: "Berätta om dig själv", "Varför vill du jobba här?" och "Vilka är dina största styrkor och svagheter?"
Frågan om styrkor och svagheter kan tyckas vara den enklaste för arbetssökande att svara på, med tanke på de klassiska svaren förknippade med var och en:
Mina styrkor? Kreativitet! Problemlösning! Samarbete!
Mina svagheter? Perfektionism! Jag jobbar för hårt! Jag bryr mig för mycket!
Även om dessa svar kan vara sanna, kan de också uppfattas som banala och enkla.
Nedan finns tips och exempel för att tackla denna populära intervjufråga på ett sätt som lämnar ett äkta, och meningsfullt positivt intryck. Det är bäst att förbereda två svar för varje fråga, även om du förmodligen bara kommer att använda ett.

Hur du beskriver dina styrkor?
När du delar med dig av dina personliga styrkor i en intervju handlar samtalet fortfarande lika mycket om deras behov som dina förmågor, så följ dessa regler för att säkerställa att dina färdigheter inte bara framstår som imponerande, utan även relevanta, distinkta och beprövade.
1. Fokusera på en styrka som anges i arbetsbeskrivningen.
Det finns ingen anledning att gissa vilka superstjärnkvaliteter de letar efter – allt finns där i svart och vitt. Leta efter attributen som anges under avsnittet "föredragna kvalifikationer" eller "nödvändiga färdigheter" i arbetsbeskrivningen.
2. Omforma färdigheten för att göra ditt svar så specifikt som möjligt.
Här är några exempel på generiska styrkor med deras mer beskrivande motsvarigheter:
• Kommunikationsförmåga → Talande och presentationsförmåga
• Människokunskaper → Teamledningsförmåga
• Videokunskaper → Videoproduktion och redigeringsfärdigheter
3. När du har valt din styrka, öva på att uttrycka den i fyra delar.
• Styrkan
• Ett verkligt exempel på den styrkan
• En effekt av den styrkan
• Hur mycket du tycker om att utnyttja den styrkan
Försök att införliva de flesta eller alla dessa element i ditt svar så att du inte bara säger ett ord – det gör skillnad.
När du lägger ihop allt ska det låta så här:
Exempel på svar #1:
"Jag vet att många människor är rädda för att tala inför publik, men jag gillar det verkligen och använder ofta min erfarenhet av att tala för att stödja teamprojekt. Förra veckan presenterade jag till exempel vår nya kundtjänstportal för en potentiell kund, och de registrerade sig direkt. Jag får också mycket personlig tillfredsställelse av att hjälpa mina kollegor med deras presentationer.”
Exempel på svar #2:
”Jag älskar projektledning, eftersom jag tycker om att lösa problem på ett organiserat och samarbetande sätt. Till exempel skötte jag nyligen planering, testning och lansering av en ny produktlinje, som kom in i tid och under budget. Jag älskar att hjälpa team att hantera alla rörliga delar och flera deadlines i ett stort projekt så att de kan fokusera på sina leveranser.”
Exempel på svar #3:
”Jag tror att min största styrka är teamledning. Jag tycker verkligen om att arbeta som ett team och utnyttja allas unika färdigheter och perspektiv på ett projekt, samtidigt som jag har roligt och upprätthåller en hanterbar balans mellan arbete och privatliv. Ett av mina stoltaste ögonblick var att vinna en utmärkelse för teamuppskattning tidigare i år, och ärligt talat tycker jag verkligen om att göra min del för att hjälpa alla att göra sitt bästa arbete.”

Hur du beskriver dina svagheter
Nyckeln till att dela dina största svagheter i en intervju är att vara autentisk utan att förstöra för dig själv.  En intervjuare kan komma ihåg din svaghet och hålla den mot dig – även omedvetet – så du måste begränsa och mildra eventuella skadliga intryck.
Dessa tips kan hjälpa dig att reagera både ansvarsfullt och skyddande:
1. Föreställ "svaghet" som en "utmaning", till och med ersätt ordet "svaghet" med "utmaning" i ditt svar.
Detta tar bort en del av det skadliga stinget av "svaghet" och gör att brister verkar mer rimliga att åtgärda eftersom en svaghet innebär mer bestående än en utmaning.
2. Välj färdigheter som lätt kan korrigeras genom träning eller engagemang.
Arbetsfärdigheter som dataanalys, presentationsfärdigheter eller mjukvaruexpertis är vanligtvis inlärbara, och intervjuare förstår det. Men beteendeutmaningar som att vara otålig, oorganiserad eller osäker kan verka som personlighetsbrister som är svårare att övervinna.
3. Undvik klyschor.
Håll dig borta från överdrivna exempel som "perfektionism" och "att vara arbetsnarkoman", såväl som svagheter som bara är styrkor i förklädnad ("Ibland jobbar jag för hårt/analyserar för mycket/överväger för många idéer").
4. Välj en utmaning som inte är kärnan i jobbets ansvar.
Även om dina styrkor bör matcha färdigheter  i arbetsbeskrivningen, bör dina utmaningar undvika dessa färdigheter. Enkelt uttryckt, du vill inte vara svag där jobbet kräver att du är stark.
5. När du väl har valt en utmaning, öva på att uttrycka den i tre delar.
• Utmaningen
• Mindre konsekvenser av utmaningen
• Ditt engagemang att ta itu med utmaningen

Precis som med din styrka, försök att införliva alla dessa element i ditt svar, men denna gång håll konsekvenserna korta, enkla och mindre så att du kan fokusera på att övervinna utmaningen mer än på själva utmaningen.
När du sätter ihop det ska det låta så här:
Exempel på svar #1:
"En av mina utmaningar är min brist på yrkeserfarenhet av presentationsverktyg som PowerPoint och Canva. Tidigare har jag låtit specialister designa dessa material åt mig, men de känner inte alltid till innehållet lika bra som jag. Så ett av mina mål i år är att lära mig dessa applikationer för att skapa mina egna presentationer och ständigt förbättra den färdigheten."
Exempel på svar #2:
"En av mina utmaningar är att effektivt korrekturläsa mitt eget arbete, särskilt i en miljö med högt tempo. Jag tar lite längre tid, men ofta räcker inte tiden till och jag vill inte låta fel gå igenom. En av mina lösningar har varit att lita på andra skribenter och redaktörer för att granska mitt arbete, men jag funderar också på att ta skrivkurser för att hjälpa mig att höja mina redigeringsförmåga till att bli mer produktiv och effektiv."
Exempel på svar #3:
"En av mina utmaningar är att lära mig nya arbetsplatstekniker, som molnarkiveringsplattformar, databasverktyg och innehållshanteringssystem. Det tar mig bara längre tid att lära mig komplicerade tekniska verktyg. Men när jag väl gör det tycker jag om att använda dem och gillar att hjälpa nya kollegor att lära sig dem också. Jag uppskattar verkligen när ett företag erbjuder kurser och resurser för att hjälpa människor att bli säkra på att använda verktygen.”
Exempel på styrkor och svagheter
Här är en snabb sammanfattning av exemplen som diskuterats ovan tillsammans med några fler att välja mellan:
Styrkor
• Att tala inför publik och presentera
• Teamledning
• Videoproduktion och redigering
• Projektledning
• Korrekturläsning
• Databashantering
• Uppmärksamhet på detaljer
• Att ta ägarskap
• Brainstorming
• Grafisk design

Svagheter
Påminnelse: Välj inte en svaghet kopplad till en nödvändig arbetsförmåga.

• Att vara obekant med viss programvara
• Behöver mer erfarenhet av dataanalys, finansiell prognos mm.
• Rädsla för att tala inför publik
• Att känna sig obekväm med att ge utvecklingsfeedback
• Behöver mer tid för att lära sig nya system
• Be om hjälp
• Tidsplanering
• Målsättning
• Mötes facilitering
• Delegera

Tänk på att,  i slutet av  intervjun, det som rekryterarna, potentiella kollegor och chefer du träffade mest vill veta är inte din största styrka och svaghet. De vill veta vilken typ av person du är och hur du kan bidra till verksamheten. "Vilka är dina styrkor och svagheter?" = "Är du den typen av person som kan förbättra teamet och dess arbete, vara ärlig om dina förmågor och dra nytta av möjligheter att förbättra och växa?"
När du övar på dina styrka- och svaghetssvar, kom ihåg dessa inflytelserika aspekter så att dina intervjuare i slutändan ser dig som inte bara summan av dina färdigheter, utan någon de kan lita på - både under intervjun och långt efter.

Vår rekryteringskonsult, Susanne har lång erfarenhet att vara rådgivande till chefer att kunna genomföra en bra intervju till att stötta människor som är i en omställning och ska söka nytt jobb. Rekrytering är en långsiktig investering ömsesidigt och en tillgång för fortsatt engagemang, motivation och arbetsglädje.

Behöver du hjälp - vi hjälper dig!
Välkommen att kontakta vår konsult susanne@nordhconsulting.se

#rekrytering #chef #ledare #specialist #omställning #nordhconsultingab

Källa Artikel: How to Answer “What Are Your Strengths and Weaknesses?”
by Joel Schwartzberg