Karriär rådgivning – Hur vet man att man väljer rätt!

Hur tänker du inför ett stort och viktigt beslut i livet? Som det är att byta jobb, yrke vilket även kan innebära flytt till en annan stad eller nytt land. Är det via ditt förnuft, känsla eller en kraft större än oss själva? Vad ska vägleda oss när vi ställs inför svåra val i livet? Hämtat ur en artikel 7 dec i DN Insidan delar vi några av de svar via en filosof och en psykolog har delat med sig av, om hur man väljer – och hur alla landar i ungefär samma svar.

Hur vet man att man väljer rätt?  Pyskologen Mimmi Willenbrand ger följande utvecklande råd att dela in dina behov i fyra delar:

Fysiska behov

Sociala behov

Personlig utveckling

Värderingar, ideal och för vissa personer andlighet

Testa med att göra din egen lista på för och nackdelar efter dina behov. T.ex om du måste flytta för ett nytt jobb eller studier då påverkas dina relationer i den sociala rutan. Stämmer detta med dina egna uppsatta ideal, kring den människa du vill vara? Vilka vill du finnas till för eller strävar du efter något annat som är viktigare för dig.

Rut Chang en amerikansk filosof säger såhär;

– ofta  tror vi att det finns ett val som är bättre än det andra. Men svåra val är svåra eftersom det inte finns ett bästa alternativ. Hon menar även att våra val tenderar att styras av rädsla. Står du inför två val väljer de flesta det minst riskfyllda. ”Vi tror att vetenskapligt tänkande är nyckeln till allt som är viktigt i livet. Men det går inte att mäta värden som rättvisa, vänlighet med vetenskapliga mått som längd, massa eller vikt” enligt Ruth Chang.

I slutändan är det därför våra egna värderingar som får styra. Vem ska jag vara? Vi skapar anledningar till att välja ett alternativ före det andra.

Är du van att be om hjälp? Visste du att ta hjälp visar på ett inre mod och mod handlar om hjärta. Fördelen med att ha en intention gör att det kommer klarna för dig vad du behöver för att trivas och må bra på jobbet samt i vilken företags kontext du bäst kan bidra med dina erfarenheter och din personlighet som samtidigt är utvecklande för dig själv. En del i detta är enklare än andra – låt det därför ta tid!

I karriärrådgivning med de människor vi träffat under detta året, konstaterar vi att man väljer efter sina värderingar dvs vem man vill vara och där man känner att man kommer till sin rätt på helheten.

Feedback från våra referenser;

”Det har gett mig möjlighet till reflektion ur andra perspektiv än de vanliga. Stärkt mig i det jag tror på i ledarskap men inte fått bekräftelse. Det har gett mig lugn och en nyfikenhet att utforska”.

”Mötet gav mig ny energi, mod att ta steget utifrån nya insikter och värdefulla råd kring vem jag vill vara”.

”Stort tack för hjälpen att se en mer klar bild och tydligare väg till mitt mål. I en ny kontext där jag trivs så bra både på företaget och i rollen, det finns helt andra förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb och jag är så tacksam för förändringen”.

”Glad och tacksam för våra samtal som gjorde att jag vågade hoppa av och söka mig något nytt. Det kunde inte ha blivit bättre! Jag stormtrivs på mitt nya jobb”.

Har du svårt att hitta din riktning och behöver hjälp att sätta en ny intention baserat på dina värderingar?

Nordh Consulting hjälper dig att navigera mellan det rationella och emotionella landskapet för att sedan kunna ta ställning inför ditt nästa steg. Boka ett första möte med vår karriärcoach för att bli mer konkret i vad du behöver praktiskt göra för att ta nästa steg.

När du bokar ett första möte fram till 31 mars har du 25% rabatt på ordinarie timpris 1200kr/tim och betalar 900kr/tim ink moms.

Kontakta oss genom att;

Mejla susanne@nordhconsulting.se för att ta reda på hur ni kan samarbeta i ett upplägg.

Följ oss på instagram: nordhconsultingab eller linkedin för att se hur och vad vi gör när vi arbetar.

#jobbkarriär #cv #pb #rekrytering #nyttjobb #erfarenheter #nästajobb #värderingar