nordh consulting rekrytering

Framtidens rekrytering i förändring

Rekrytering är ett område i förändring för att hänga med i den förändringen delar vi några intressanta insikter ur ett Ted talk – om att bemästra rekrytering med Mads Faurholt- Jorgensen /TEDxWarwick – varför det är svårt, varför det är viktigt och varför så få förstår att det är just svårt och viktigt.

Handen på hjärtat hänger du som chef med i den förändringen som sker inom rekrytering? Eller har din tid gått åt till att hantera och uppdatera dig dagligen kring nya föreskrifter och regler som har förändrats under pandemin,  för att kunna ge svar på hur de olika bemannings och arbetsmiljö frågorna ska hanteras. Går din autopilot igång och  gör det du redan har lärt dig för att det ska gå snabbt?

Enligt Mads Faurholt- Jorgensen spenderar ledare 10% av sin tid till att rekrytera, 90% av deras tid går åt till att rätta till misstagen man gjort vid felrekrytering. Vi vet att en felrekrytering kostar och att kulturen påverkas genom stress med de konflikter som uppstår.  Hur är det då med din förmåga att vara flexibel och anpassa dig är du rustad att ställa om? Eller låter du autopiloten gå igång och göra som du har lärt dig?

För att förstå framtidens rekrytering måste vi veta var vi kommer ifrån det vi en gång har lärt oss, enligt Mads Faurholt- Jorgensen.

 • Vi anställde de som var lika oss i bakgrund och utbildning
 • Själv är bäste dräng – kan själv
 • Gärna en som är sämre
 • Fattade beslut på magkänsla med medhåll från andra att det var rätt där och då
 • Position viktigare än teamet

Var ligger hemligheten i framtidens rekrytering? Hur ska vi tänka framåt?

Om CV,t i sig har en begräsning måste vi se utanför dvs de icke-kognitiva förmågor, kompetenser och kunskaper som påverkar personens förmåga att hantera vardagliga situationer. Hemligheten i framtidens rekrytering är att chefer vill och är intresserad av att förstå människan bakom cv och att man väljer och anställer till ett team inte en position enligt Mads Faurholt- Jorgensen.

Dessa enkla tre frågeställningar kan vara en väg att leda oss till att välja rätt?

 • kommer personen att klara jobbet!
 • Kommer personen att passa in i vår kultur!
 • Kommer företaget passa in i personens privata situation!

Hur ska då ledare vara i framtiden?

Vi kanske ska flytta blicken mot andra branscher som t.ex hur gör en dirigent som leder stora orkestrar? Jo, genom andra utan att säga ett ord ändå levererar teamet framgångsrikt. Där bli kroppsspråket en avgörande faktor.

Chefens urval inför en intervju har hittills varit och är ofta utifrån denna ordning:

 1. CV – utbildning och erfarenheter
 2. Brain – IQ
 3. Heart – EI/EQ

Framtidens rekrytering behöver ställa om för att lyckas rekrytera rätt person till teamet och utgå ifrån Heart – EI/EQ där hittar vi de icke-kognitiva förmågorna.  För att ge och ta bör man följa upp efter både kort och lång tid, när chefen visar intresse och ger tillbaka genom att nyfiket ställa dessa två frågor? Då ökar trivseln och känslan av att betyda något i ett sammanhang när personen känner sig sedd, hörd och bekräftad.

 • vad gick bra?
 • vad gick mindre bra?

Framtidens rekrytering – en hemlighet är att vara nyfiken på personen bakom sitt cv då vi rekryterar för att bygga ett vinnande team!

Nordh Consulting ger dig snabba, säkra, stringenta beslutsunderlag vid rekrytering baserade på analytisk förmåga och emotionell intelligens.

Susanne Nordh

#framtidensrekrytering #rekrytering #nordhconsultingab #emotionellintelligens #EQ #vinnandeteam #utveckling

Källa:  Mads FaurholtJorgensen founder of Nova Founders Capital