Om att navigera som ledare i det rationella och emotionella landskapen

I samband med världsläget, ekonomin, energikrisen, klimatfrågan, lågkonjunkturen så ser vi att behovet att få stöttning av våra kundföretag har ökat, att tala om hur vi ska vara när vi ska göra för att utveckla människorna. Vi vet hur viktigt det är att ha en bra verktygslåda för att vara så rustad som du bara kan inför förändring i din organisation. Att kunna se potential hos sina medarbetare kräver samtal och dialog vilket vilar på chefens ansvar.

Hur ser och utvecklar ni ledarskaps potentialen hos era medarbetare? Nordh Consulting följer och delar gärna ur denna HBR artiklar från april för att ta del av deras tre tips för att identifiera ledaregenskaper för att bli en respekterad och inflytelserik teammedlem.

  1. Omfamna dina befintliga styrkor.
    Börja med att fråga dig själv: Vilka uppgifter på jobbet känns mest energigivande och naturliga för dig? i vilka projekt blomstrar du och tycker om? Vilket unikt perspektiv tar du med dig? Dina styrkor, identitet och intressen är det som skiljer dig åt. Ju mer du förstår dig själv, desto mer kommer du att kunna bära dig själv med en ledares självförtroende.
  2. Ägna tid åt daglig utveckling.
    Att förbättra dina färdigheter hjälper dig att utöka din påverkan och inflytande. Till exempel kanske din organisation värdesätter ledare som kan backa upp sina idéer med hårda data och insikter, eller de som projicerar empati, nyfikenhet och medkänsla. Vad det än är, notera och prioritera att utveckla dessa färdigheter och projicera tillväxt på en daglig basis.
  3. Få kontakt med människor.
    Oavsett om du är introvert eller extrovert (eller någonstans däremellan), kan du etablera meningsfulla relationer som är nyckeln till att bygga förtroende i ditt team. Genom att du vågar visa dig sårbar, vara äkta och autentisk och empatisk i din interaktion med dina kollegor.

När du som chef har identifierat ledarpotential hos dina medarbetare, har du mycket att vinna för det bygger ett starkt arbetsgivarvarumärke. Vilket i sin tur hjälper dig att hitta rätt människor och att bygga effektiva och hållbara team. Detta är en del av vardagen för vår konsult Susanne Nordh, ni känner henne som rekryterare, karriärrådgivare och som coach att utveckla ledarskapet sedan många år tillbaka.

Sedan en tid tillbaka har Susanne glädjande klivit in i en mer utvecklings processer med våra kunder. Vilket innebär att facilitera vid workshops och stötta ledningsgrupper både som team och individuellt i coachning, samt chefer, HR vid omställning och förändringssituationer.

Vill du också ha hjälp att navigera i det rationella och emotionella landskapet för att komma igång att identifiera och utveckla människors potential – ”hitta guldet”.

Välkommen att kontakta vår konsult Susanne@nordhconsulting.se

källa HBR artikel “You Don’t Need to Be ‘the Boss’ to Be a Leader