Tips till kandidat för en lyckad digital intervju

Digitala intervjuer var på gång redan innan coronakrisen. Nu är de här för att stanna. Men hur genomför kandidaten en lyckad digital intervju? Rekryteringskonsulten Susanne Nordh vet vad som krävs.

Vi bjuder dig som kandidat på några tips för en lyckad digital intervju.

1. Ha koll på tekniken

Bli trygg med tekniken innan intervjun. Se till att batteriet är laddat till din datorn? Har du bra uppkoppling? Ta reda på om intervjun ska ske via teams eller zoom, samt stäm av de olika funktionaliteterna i god tid innan. På teams kan du med fördel blurra bakgrunden. Använd datorn, det blir bättre bild än med mobiltelefonen. Testa att ringa en vän i god tid innan för att se så allt funkar.

2. Tänk på helhetsintrycket

Se den digitala intervjun som om du skulle gå på en fysisk intervju. Klä dig så att du anpassar dig till verksamhetens eventuella klädkod.

3. Fixa rätt bakgrundsmiljö

Förbered din intervjumiljö. Kika på bakgrunden, är den rörig, försök ha en neutral bakgrund.  Stäm också av hur ljuset faller, gå gärna runt i rummet och testa hur du ser ut i bild. Placera datorn högt upp så att du inte behöver titta ner i datorn.

4. Titta in i kameran

Försök att titta in i kameran under intervjun så att ni får ögonkontakt och tänk på din hållning. Stå gärna upp, det kan ge dig mer energi. Tänk på att hålla en naturlig ögonkontakt och undvika onödig tics som att ta dig i ansiktet eller hålla på med håret.

5. Ställ frågor!

Vad behöver du för information om verksamheten för att fatta ditt beslut om detta är en tjänst för dig? Att vara påläst och ha förberett frågor till den som rekryterar skapar en jämnare maktbalans. Skriv ner om det är något som är extra viktigt som du vill fråga eller få sagt under intervjun.

Reflektera över vad du gjort tidigare som kan vara relevanta exempel och som visar din kompetens. Tänk gärna ett steg längre hur du ser att du skulle vilja utveckla dina färdigheter i din nya roll.

När du har intervju på distans missar du vissa delar, som att se företagets lokaler. Passa på att ställa frågor för att få en bra bild.

6. Gör ett snyggt avslut!

Fråga rekryteraren om hen fått svar på sina frågor och ta reda på vad som blir nästa steg.

I övrigt är en digital intervju ganska likt en fysisk. Hoppas detta gett dig något så att du känner dig lugn när det väl är dags.

Var dig själv, slappna av och lycka till!

#nyttjobb #digitalintervju #kandidattips #nordhconsulting #rekrytering